Kuluttajille
Energiatoimisto auttaa kuluttajaa energia-asioissa
Uusiutuvan energiamuodon käyttöönotto on nykyisin kustannustehokas vaihtoehto.
Energianeuvonnan tavoitteena on edistää järkevää energiankäyttöä ja auttaa kuluttajia
valitsemaan omaan käyttöönsä sopivat uusiutuvan energian muodot.
Tilojen lämmitykseen kuluu jopa 40–60 % pientalojen kokonaisenergiankulutuksesta. Lisäksi
energiaa kuluu käyttöveden lämmitykseen ja käyttösähköön. Energian tarpeen vähentämiseen
kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi talon yläpohjan eristyksen parantaminen on
energiatehokas valinta.
Kuluttajalle / Asukkaalle:
Kun kodissa halutaan säästää energiaa, oman kulutuksen aktiivinen seuranta auttaa hahmottamaan kulutuksen kohteita. Seuranta antaa perustan muutostöille tai sähkön säästötoimenpiteille.
Tarkastelun kohteet:
Sähkö
Kotitalouksien sähkön käyttöä voi pienentää sammuttamalla järjestelmällisesti tarpeettomat sähkölaitteet. Myös valmiustilassa oleva laite kuluttaa sähköä. Sähköä säästyy myös silloin, kun vähennetään latteiden käyttöä tai valitaan esimerkiksi energiansäästöohjelmia. Esimerkiksi monissa pesukoneissa on valittavissa energiansäästöohjelmia, jotka käyttävät säästeliäästi lämmintä vettä.
Kylmälaitteiden takaseinällä olevien pölyisten putkistojen ja lämmönvaihtimien siivoaminen vähentää laitteiden energiankulutusta. Jääkaapin ja pakastimen sisäisiin lämpötiloihin kannattaa myös kiinnittää huomiota ja välttää kaikista kylmimpiä vaihtoehtoja. Uusissa kodinkoneissa on valittavissa hyvinkin energiatehokkaita vaihtoehtoja.
Sähkölämmitteisissä taloissa energiaa kuluu suuria määriä talvikuukausina, kun taloa lämmitetään sähköpattereilla. Sähkön säästöön on useita keinoja. Omakotitalon eristyksen parantaminen säästää energiaa. Myös ilmalämpöpumpun asennusta kannattaa harkita, jos haluaa säästää sähkölämmityksessä. Huonelämpötilan lasku vähentää osaltaan energiankulutusta. Aurinkoenergian ja maalämmön käyttöönotto vähentää pitkällä aikavälillä huomattavasti sähkön kulutusta.
Sähkön kulutusseurantapalvelut auttavat kartoittamaan kotitalouden energian käyttöä. Niiden avulla voi arvioida esimerkiksi sähkösaunan lämmityksen tai sähköllä lämpiävän talon hetkellistä energiankulutusta. Sähkön kulutusseurantapalvelut ovat maksuttomia. Voit kysyä omilta sähköyhtiöiltäsi kulutusseurantapalveluista. Sähköenergian hankinnassa kannattaa kilpailuttaa toimittaja.
Energiavirasto ylläpitää sivustoa, jonka avulla voi valita esimerkiksi edullisinta ympäristöystävällistä sähköä: https://www.sahkonhinta.fi/
Vesi
Järkevä vedenkäyttö on ympäristöteko, joka säästää myös rahaa. Varsinkin lämpimän veden käyttötottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä veden lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa. Monissa asunnoissa on henkilökohtaiset vesimittarit, joiden avulla voi seurata oman taloutensa vedenkulutusta. Mikäli vesimittaria ei ole, vedenkulutuksen muutoksia voi
seurata laskutuksen perusteella.
Suihkussa käyminen kuluttaa runsaasti lämmintä vettä. Nykynormien mukainen suihkun virtausmäärä on 12 litraa minuutissa, joten 10 minuutin suihku kuluttaa vettä 120 litraa. Tästä määrästä noin 60 % tulee lämminvesisäiliöstä. Suihkun virtauksen määrää, suihkuveden lämpöä ja suihkuhetken pituutta vähentämällä voi saada aikaan suuriakin vedenkulutuksen säästöjä.
Keittiössä veden käyttöä voi tehostaa pesemällä astiat astianpesukoneessa ja vähentämällä turhaa huuhtelua tai veden juoksutusta. Jos hanasta tuleva juomavesi on lämmintä, taloudessa voidaan minimoida veden juoksuttaminen ja säilyttää juomavettä kannussa jääkaapissa. Täysien koneellisten peseminen ja ympäristöä säästävät pesuohjelmat vähentävät veden kulutusta.
Korjauta tippuvat hanat ja vuotavat wc-pöntöt heti. Pienikin vuoto aiheuttaa vuodessa helposti satojen eurojen laskun. Uusi wc-pönttö käyttää vähemmän vettä, ja kaksoisnupista voit valita isomman tai pienemmän huuhtelun. Nykyaikaiset pyykinpesukoneet käyttävät vettä puolet vähemmän kuin vuosikymmeniä vanhat laitteet. Yhden koneellisen peseminen kuluttaa uudella koneellakin 60 litraa vettä, joten kannattaa käyttää vaatteita, kunnes ne likaantuvat ja sen jälkeen pestä täysiä koneellisia. Lyhyemmät, matalalämpöisemmät ja ekologisemmat ohjelmat säästävät energiaa.
Motivan vedenkäyttövinkit löytyvät osoitteesta:
https://www.motiva.fi/files/17601/Vinkkeja_fiksuun_vedenkayttoon.pdf
Ilmanvaihto
Ilmanvaihto vaikuttaa paljon rakennusten sisäilman laatuun ja energiatehokkuuteen. Ilmanvaihto on säädetty nykyisin tarkkojen laskelmien perusteella. Ennen ilmanvaihdon säätämistä pitää tietää tarkasti, kuinka säätöjen muuttaminen vaikuttaa koko rakennuksen ilmanvaihtoon. Huonosti perustellut muutokset voivat huonontaa merkittävästi sisäilmaa ja pahimmillaan aikaansaada aikaan kosteusvaurioita. Ilmanvaihdon ongelmat tuntuvat usein tunkkaisuudelta tai vedon tunteelta. Kosteiden tilojen peilien huurtumisen pitäisi vähentyä merkittävästi viidentoista minuutin sisällä suihkun sulkemisen jälkeen.
Ilmanvaihdon säätäminen vaatii ammattilaista. Asukas voi huolehtia kotinsa ilman laadusta pitämällä ilmanvaihtoventtiilit ja –suodattimet puhtaina. Suodattimet ja venttiilit kannattaa puhdistaa kaksi kertaa vuodessa ja liesituuletin kahden kuukauden välein. Koneellisen tai painovoimaisen ilmanvaihdon putkisto pitää nuohota 10 vuoden välein.
Ilman laatuun vaikuttavia lisätietoja saat seuraavilta kotisivuilta:
Huonelämpötila
Huonelämpötilan laskeminen 1 asteella säästää lämmityskuluissa 5 %. Suositeltavia lämpötiloja ovat seuraavanlaiset: oleskeluhuoneet 20-21 astetta, makuuhuoneet 18-20 astetta, varasto 12 astetta ja autotalli 5 astetta. Asuinhuoneiden lämpötilan lasku parantaa asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua. Kun mittaat huonelämpötilaa, ota lukema keskeltä huonetta, hieman yli metrin korkeudelta.