Energiansäästöviikolla säästövinkkejä ja lajitteluneuvoja Jämsän pääkirjastosta

Energiansäästöviikolla säästövinkkejä ja lajitteluneuvoja Jämsän pääkirjastosta

Energiansäästöviikkoa vietetään 9.–15. lokakuuta. Jämsän pääkirjastossa pääsee keskustelemaan niin energian säästämisestä kuin jätteiden lajittelustakin keskiviikkona 11. lokakuuta kello 12-14.

Energianeuvoja Jouni Järvinen antaa tietoiskun energian säästämisestä monitoimitilassa kello 12. Sen jälkeen häneltä saa neuvoja mm. kodin energiatehokkaasta lämmityksestä ja tukilämmityksestä sekä ilmanvaihdosta, lämmitysmuodon valinnasta ja vaihdosta, aurinkosähkön pientuotannosta, sähkönkulutuksen pienentämisestä, energiatehokkaista laitevalinnoista ja oikeista käyttötavoista.

Järvinen työskentelee Keski-Suomen Energiatoimistossa. Se tarjoaa kuluttajille, yrityksille ja kunnille maksutonta energianeuvontaa rakentamiseen, remontointiin, lämmitystavan valintaan ja kodin energiatehokkuuteen. Toimintaa rahoittaa Energiavirasto.

Teemaviikolla jatketaan valtakunnallista Astetta alemmas -kampanjaa. Viikolla muistutetaan pitkäkestoisista energiateoista, joilla kotien ja organisaatioiden energiakestävyyttä saadaan tehostettua. Kampanjan verkkosivu löytyy osoitteesta https://www.astettaalemmas.fi/

“Kampanja aloitettiin vuosi sitten kun Venäjän sotatoimet Ukrainassa johtivat energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin Suomessa ja koko Euroopassa. Suomessa säästettiin noin neljä terawattituntia sähköä. Huippukulutustuntien aikana kriittisimpinä päivinä kulutusta nipistettiin niin paljon, että se korvasi täysimääräisesti Venäjältä aiempina vuosina tuodun sähkön”, Järvinen kertoo.

Samaan aikaan tavattavissa on myös Jämsän kaupungin jätehuoltotarkastaja Tiina Haapalahti. Häneltä voi kysyä esim. aluekeräyspisteistä, kierrätettävistä jätteistä, vaarallisen jätteen jätehuollosta sekä yleisesti lajitteluohjeista.

Tiina Haapalahti muistuttaa vuoden alussa alkaneesta poistotekstiilin keräyksestä. Poistotekstiilin keräyspiste Jämsässä on osoitteessa Valionkatu 3, työvalmennussäätiö Avituksen sisäänkäynnin vieressä ulkona. Tekstiili lajitellaan Avituksen tiloissa ja toimitetaan pilottivaiheen laitokseen Paimioon, josta poistotekstiilistä kehrätään uutta lankaa.

Poistotekstiiliin kelpaavat takit, housut ja hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet, pöytäliinat, verhot. Tekstiilien tulee olla kuivia ja puhtaita. Ne kannattaa pakata muovipusseihin tai säkkeihin, etteivät ne kastu ja likaannu. Taskut on syytä tyhjentää.

“Valitettavasti keräykseen on tullut myös sinne kuulumatonta tavaraa. Keräykseen ei saa laittaa leluja, mattoja, toppavaatteita, kenkia, laukkuja, alusvaatteita, sukkia eikä yleensäkään likaisia, homeisia tai tuholaisia sisältäviä vaatteita”, Haapalahti ohjeistaa.

Jätteiden lajitteluohjeet voi tarkistaa Jämsän kaupungin verkkosivuilta:

https://www.jamsa.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen/asumisen-huolto/jatehuolto/lajitteluohjeet/

Lisätietoja:

Energianeuvoja Jouni Järvinen, , p. 050 528 9766

Jätehuoltotarkastaja Tiina Haapalahti,  , p. 044 493 6267