takaisin

Jyväskylän Energian artikkeli 29.4.2013

Kerrostaloasunnon kylpyhuoneen sähköinen lattialämmitys tuntuu mukavalta jalkapohjia vasten ja poistaa kosteutta rakenteista. Lattialämmitys voi kuitenkin tulla kalliiksi. Pahimmillaan se kuluttaa satojen eurojen edestä sähköä vuodessa – ilman että asukkaat sitä huomaavat. Kulutus karkaa käsistä, jos lattialämmitys hehkuu täysillä ja kylpyhuoneen ovea pidetään auki. Silloin kaukolämpöverkossa olevaa asuntoa lämmitetään vahingossa sähköllä.

Lattialämmitys on oikein säädetty, kun lattia tuntuu kevyen lämpimältä, ei kuumalta. Säätönupikka löytyy yleensä kylpyhuoneen seinästä. Suihkun jälkeen lattia on hyvä kuivata lastalla, koska veden haihtuminen vie lämpöä lattiasta. Ovi kannattaa pitää kiinni.

Jyväskylän Energian Monitori-palvelu on kätevä keino selvittää tilanne omassa asunnossa. Yöllä, kun muut sähkölaitteet ja valot on sammutettu, sähköä kuluu yleensä vain lattialämmitykseen ja jääkaappipakastimeen. Niiden kulutus on yhteensä normaalisti noin 0,1 kilowattituntia tunnissa. Jos kulutus on yöllä tuntia kohti selvästi suurempi, syyllinen voi löytyä kylpyhuoneesta.

Kotitalouksien sähkönkäyttö 2011 -tutkimuksen mukaan lattialämmitys kuluttaa parin neliön kylpyhuoneessa normaalisti 300–400 kilowattituntia vuodessa, mutta pahimmillaan kulutus voi olla jopa kymmenkertainen.

http://www.jyvaskylanenergia.fi/ajankohtaista/591/kylpyhuoneen_lattialammitys_voi_olla_sahkovaras


19.6.2013