Metsäteollisuuden vähenevä bioenergian tuotanto sekä uusiutuvan energian käyttövelvoitteiden mukainen lisäys on kyettävä uudessa tilanteessa kattamaan muualla kuin metsäteollisuudessa. Tämä avaa kotimarkkinoilla toimiville bioenergia-alan pk-yrityksille uusia markkinoita ja kasvumahdollisuuksia. Näin todetaan työ- ja elinkeinoministeriön Toimialapalvelun bioenergia-alan toimialaraportissa, joka julkaistiin 12.11.2009 asiantuntijaseminaarissa Joensuussa.
Metsäteollisuuden tuotannon nopea kasvu lisäsi 12 viime vuoden aikana uusiutuvien energioiden käyttöä. Metsäteollisuuden tuotanto on kuitenkin supistunut viimeksi kuluneen vuoden aikana noin 20 prosenttia. EU:n Suomelle antamien velvoitteiden mukaisesti uusiutuvien energialähteiden osuus tulee olla 38 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Osuus oli vuonna 2007 noin 28,5 %.
Raportin mukaan kasvumahdollisuuksia on ensisijassa puubiomassaa hyödyntävien lämpöyrittäjyys-, energiapuu- ja hakeyritysryhmien aloilla. Tulevaisuuden tavoitteiden täyttäminen edellyttää merkittävää panostusta puubiomassan ohella myös muihin raaka-aineisiin. Etanolin tuotanto on viljakaupan ylituotantotilanteessa varteenotettava vaihtoehto, ja tuontivalkuaisrehua korvaavana kannattavaan toimintaankin on edellytykset. Haasteena ovat kuitenkin uusiutuvan energiadirektiivin kestävyyskriteerit.
Vuonna 2008 bioenergiatoimialaan kuuluvan pk-yritysryhmän tuotannon bruttoarvo oli 769 miljoonaa euroa ja jalostusarvo 210 miljoonaa. Bioenergia-alan toimintaa harjoitettiin 800 toimipaikassa, jotka työllistivät 3 882 henkilöä. Yrityksistä 89 % oli alle 10 henkilöä työllistäviä mikroyrityksiä. Näiden mikroyritysten osuus alan liikevaihdosta oli 30 % ja työpaikoista 36 %.
Laajempi näkökulma uusiutuvaan energiaan
– Kansallinen pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategia perustuu pitkälti taloudellisten tekijöiden huomioon ottamiseen. Biokaasuteknologia ympäristö- ja jätehuoltoasioiden ratkaisemisen tulisi näkyvä merkittävimmin hallinnonalojen yhteistyössä, toteaa toimialaraportin koostanut toimialapäällikkö Markku Alm.
– Strategian linjausten pohjalta alkanut toimenpiteiden tukemisen suunnittelu on kietoutunut liikaa taloudellisista perusteista johtuvien energiantuotannon vaihtoehtoihin. Näkökulman tulisi olla laajempi, kattaen myös jätehuollon ratkaisut sekä muutoin vaikeasti hyödynnettävien raaka-aineiden energiakäytön, arvioi Alm.
Teknologia monin osin kehittymätöntä
Suomessa biokaasun ja biodieselin hajautettu tuotanto sekä peltobiomassojen hyödyntäminen ovat vasta kehittelyvaiheessa. Yksi tulevaisuuden haasteista onkin teknologian kehittäminen siten, että raaka-aineet saadaan hyödynnettyä entistä tehokkaammin. Huomiota tulisi kiinnittää etenkin yhdyskuntien, kotitalouksien sekä teollisuustuotannon sivu- ja jätejakeiden energian hyödyntämiseksi tarvittavaan teknologiaan. Lisäksi luonnossa on suuri bioenergiapotentiaali, mutta ympäristön kestävä käyttö asettaa tietyt rajat sen hyödyntämiselle.
Bioenergia-ala on osa maa- ja metsätaloutta, metsäteollisuutta sekä energia- ja ympäristöteknologia-alan teollisuutta. Vaikka alan taloudellinen kilpailukyky ei vielä ole yhtä hyvä kuin useilla muilla energiamuodoilla, bioenergiasektori voi tulevaisuudessa mahdollistaa monien tuhansien uusien työpaikkojen syntymisen. Alan tuotantolaitokset ovat sijoittuneet eripuolille maata ja tarjoavat merkittävästi toimeentuloa myös kasvukeskusten ulkopuolelle.
TEM ja TE-keskukset julkistavat
yhteistyössä MMM:n, Finpron ja MEK:n kanssa vuosittain toimialaraportteja
yritysten suhdannetilanteesta ja toimialojen kehittämismahdollisuuksista.
Raportit ovat maksutta saatavilla osoitteessa: www.toimialaraportit.fi
Bioenergia-alan toimialaraportti (pdf) (2.8 MB)
Lisätiedot
toimialapäällikkö Markku Alm, Varsinais-Suomen TE-keskus, puh. 040 086 4945
neuvotteleva virkamies Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459
tiedottaja Minna-Liisa Nurmilaakso, TEM, puh. 050 396 0200
teollisuusneuvos Petteri Kuuva, TEM, puh. 010 606 4819 (ilmasto- ja energiastrategia)12.11.2009